Як перевірити контрагента…

Аналітика
Як перевірити контрагента…

Абсолютно зрозуміло, чому компанії хочуть перевіряти своїх контрагентів. Але як це зробити на практиці і що при цьому може допомогти?

Яку інформацію необхідно перевірити

Приймаючи рішення щодо співпраці з тим чи іншим суб’єктом господарювання, ви повинні не тільки оцінити умови угоди та її комерційну привабливість, але й звернути увагу на:

  • ділову репутацію та платоспроможність контрагента;
  • ризик невиконання зобов’язань;
  • чи має контрагент необхідні ресурси (виробничі потужності, технічне обладнання, кваліфікований персонал) та відповідний досвід.

Перевірка контрагента: обираємо ресурс

На сьогодні багато інтернет-ресурсів пропонують свої послуги щодо перевірки контрагентів. Розглянемо, чим в даному питані нам можуть допомогти державні органи, та навіщо взагалі необхідна та чи інша інформація.

Міністерство юстиції України запровадило онлайн-сервіс отримання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР).

Для отримання відомостей з ЄДР в електронній формі не потрібно відвідувати державного реєстратора та банківську установу. Необхідно лише ідентифікуватися, обрати вид запиту, внести критерії пошуку та здійснити оплату платіжною карткою.

Із запиту до ЄДР можна отримати таку корисну інформацію:

  • повне або скорочене найменування контрагента;
  • ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • факт та дату державної реєстрації;
  • місцезнаходження (місце проживання);
  • види діяльності (КВЕД);
  • засновників і розмір статутного капіталу;
  • посадових осіб, що мають право підпису тощо.

Для перевірки надійності ділового партнера, зокрема сумлінності у сплаті податків, в нагоді може стати онлайн-ресурс Державної податкової служби України.

На сайті достатньо ввести відому інформацію в одне з полів або в обидва поля – і система здійснить пошук у базах даних, доступних для публічного використання, та повідомить вам про результати пошуку. Оновлення інформації щодо стану розрахунків платника податків з бюджетом (про наявність заборгованості) відбувається щоденно, окрім вихідних та святкових днів, після проведення розрахунків зведених показників в центральній базі даних за результатами попереднього банківського дня.

Відомості щодо єдиного податку, зокрема реєстр платників єдиного податку або дані реєстру платників ПДВ, можна знайти в електронному кабінеті Державної податкової служби. Ресурс містить інформацію про єдиний податок, ставку та дату переходу фізичної особи на єдиний податок.

Реєстр платників ПДВ допоможе з’ясувати, чи є контрагент платником ПДВ. Послуга, зокрема, дозволяє перевірити правильність імені контрагента, його персонального податкового номера та дату реєстрації платником ПДВ.

Інформацію про винесення судових рішень щодо того чи іншого контрагента можна дізнатися в Єдиному державному реєстру судових рішень.

Отже, вибираючи контрагента, перш за все слід оцінити його ділову репутацію та платоспроможність, наявність необхідних ресурсів та відповідного досвіду для ведення тієї чи іншої діяльності, а також ризик невиконання зобов’язань.

Прес-центр

Актуальні новини