Фріланс і податки – що варто знати?

Аналітика
Фріланс і податки – що варто знати?

Фріланс як вид зайнятості в Україні розвинувся не так давно, але зараз переживає справжній бум. Як і в будь-якому виді підприємницької діяльності, «вільні художники» теж зобов’язані реєструватися і платити податки.

Реєстрація в якості фрілансера

Фріланс може існувати практично будь-якій сфері, в формі юридичної особи або індивідуального підприємця, в залежності від масштабу діяльності.

Якщо ви плануєте вести бізнес самостійно або за участю невеликої кількості людей, оптимальним варіантом буде зареєструватися в якості ФОП. Така реєстрація не вимагає багато часу і зусиль – потрібно всього лише виконати кілька кроків:

  1. Державна реєстрацію фізичної особи-підприємця (ФОП).
  2. Відкриття банківського рахунку ФОП.
  3. Отримання ліцензії або дозвільної документації (якщо для обраної діяльності це необхідно).
  4. Реєстрація платником єдиного податку.
  5. Якщо для здійснення діяльності необхідно орендувати приміщення – потрібно укласти відповідний договір.

Незалежно від того, яку форму власності ви виберете, пам’ятайте, що дохід може бути отриманий тільки від зареєстрованих видів діяльності, внесених до реєстру платників. Простіше кажучи, необхідно буде підібрати відповідний КВЕД, наприклад, 70.22 «Консультування з питань комерційної діяльності й керування».

Вибір системи оподаткування

Щодо форми оподаткування, ви можете вибрати єдиний податок або загальну систему. Але, забігаючи наперед відзначимо, що «єдиноподатковий» статус обійдеться набагато дешевше. Розглядаючи ж загальну систему, необхідно відзначити, що вона практично не має обмежень: можна займатися будь-яким видом діяльності, крім прямо заборонених законодавством. Також немає обмежень за обсягом доходу та чисельністю працівників.

Спрощена система має низку особливостей, передбачає чотири групи єдиного податку, які мають свої обмеження. Коротко нагадаємо умови перебування в групах:

До 1 групи відносяться фізичні особи, які не використовують працю найманих працівників, здійснюючи виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках, ведуть господарську діяльність з надання побутових послуг населенню та обсяг доходу яких протягом року не перевищує 1 млн. грн.

До 2 групи відносяться фізособи-підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та (або) населенню, з виробництва та / або продажу товарів за умови, якщо протягом календарного року вони:

  • не наймали на роботу людей, або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не більше ніж 10;
  • сума доходу не перевищує 5 млн. грн.

До 3 групи застосовуються такі обмеження:

  • кількість співробітників не обмежена;
  • річний дохід не повинен перевищувати 7 млн. грн.
  • дозволено здійснювати всі види діяльності, за винятком дій, заборонених єдиним податком.

4-я група – досить специфічна, оскільки передбачена для сільськогосподарських підприємств.

Особливості оподаткування

Єдиноподатники 1-2 груп сплачують податок щомісяця авансом, в незалежності від показників підприємницької діяльності, навіть при відсутності доходу.

Для 1 групи він становить до 10% прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня звітного року. Ставки визначаються сільськими, селищними та міськими радами.

Ставки для 2 групи встановлюються в межах до 20% МЗП на 1 січня звітного року.

Для осіб, які перебувають на 3 групі, податок розраховується у відсотках до доходу: 5% без ПДВ та 3% з ПДВ, якщо у звітному періоді дохід відсутній, то і податок сплачувати не потрібно.

Що стосується загальносистемників, то податок у них виплачується до 20-го числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом. Якщо у квартальному періоді доходу не було, авансовий платіж сплачувати не потрібно.

Платежі з податку розраховуються підприємцем самостійно за фактичними даними, вказаними в Книзі обліку доходів і витрат за кожен квартал. Дохід обкладається за ставкою в 18%. Підсумковий розрахунок податку проводиться на підставі річної декларації, з урахуванням внесених авансових платежів за попередні три квартали.

В даному аспекті існує ще маса особливостей і обмежень, які просто неможливо розглянути в рамках однієї статті, але головне, що слід засвоїти: не всі фрілансери можуть стати єдиноподатниками, оскільки обрані ними види діяльності можуть бути заборонені для конкретної групи єдиного податку або для єдиноподатників в цілому. Не варто забувати й про критерії за обсягом доходу та чисельністю працівників.

Таким чином, при наданні фріланс-послуг доведеться реєструватися (про надання послуг в якості ФО в цьому матеріалі ми не говорили, хоча чисто теоретично така можливість теж є), але перед прийняттям остаточного рішення радимо вам ретельно перевірити вибрані види діяльності на відповідність єдиному податку, потім зробити розрахунковий прогноз майбутнього прибутку, і вже на підставі отриманих даних – підібрати систему оподаткування.

 

Прес-центр

Актуальні новини